Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава Саралия

Баклава Саралия

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Баклава Саралия
Снимка: Мария Симова
10 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Сочни, майсторски направени и много ароматни - с такива саралийки бихме искали да започваме всеки ден"

Необходими Продукти

  • точени кори - 2 пакета фини
  • краве масло - 250 г
  • орехи - 200 г счукани
  • за сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 литър
  • лимон - 1 бр. кората
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сиропа, като обедините съставките и след като заври, варите 10 минути и оставяте да се охлади.

Разстелете корите на двата пакета един върху друг.

С помощта на тънка точилка започнете навиването на саралиите откъм широката страна на корите. С помощта на четка намажете първата кора с разтопено масло, поръсете с орехи и навийте с точилката на не много стегнато руло.

Намажете втората кора с масло, навийте и нея върху първата. С ръце събирате двата края на рулото чрез плъзгане към средата на точилката и измъквате саралията отново чрез плъзгане от единия край на точилката. Така процедирате с всичките кори 2х2.

Подредете оформените саралии в подходяща намазана с масло тава и намажете отгоре с останалото масло. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до желания от вас загар.

Изпечената баклава нарежете на малки парчета и оставете да се охлади напълно.

Охладената баклава залейте равномерно с помощта на черпак с охладения сироп.

Завийте баклавата с алуминиево фолио и след 12 часа престой така е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: