Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сармички и свински пържолки в гювеч на фурна

Сармички и свински пържолки в гювеч на фурна

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Сармички и свински пържолки в гювеч на фурна5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
320 мин.
Общо
360 мин.
Порции
6
"Представяме ви един от шедьоврите на българската кухня - и да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • свински пържоли - 1 кг вратни
  • кайма - 500 г
  • бекон - 150 г
  • ориз - 2 ч.ч.
  • олио - 1/3 ч.ч. за задушаване на каймата
  • олио - 6 - 7 с.л. за запечатване на месото
  • вода - ½ ч.ч. за задушаване на каймата
  • червен пипер
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • вода - 2 ч.ч. за гювеча
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме си един по един листовете на зелето. Подготвяме си ги за направата на сармички. На листата махаме горната жилка и твърдата част към кочана. Ако са големи листа си оформяме от всеки листа два по-малки.

Моето зеле не е прекалено солено, ако вашето е по-соленичко можете за кратко да сложите листата в голяма купа с вода да им се махне соленият вкус. На котлона слагаме тенджерка с малко мазнина да се сгорещи. Намачкваме свинската кайма и я слагаме вътре да се задуши.

С дървена лъжица намачкваме. Нарязваме мазничък свински бекон на малки кубчета и го слагаме при каймата. Като се задуши слагаме ориза и още малко запържваме. Трябва да стане на трохи, а оризът да е прозрачен.

Докато задушаваме слагаме чубрица, червен пипер и черен пипер на вкус. Добавяме и много малко сол. Овкусете с червен, черен пипер, сол и чубрица. Добавяме водата и оставяме да поври сместа. Разтваряме едно по едно нарязаните листа и слагаме от сместа и завиваме сармичките.

На дъното на гювеч /глинен/ слагаме две големи листа за да го покрие. Редим ред сармички една до друга. Свинското месо го режем на пържолки. Върху дъска за рязане слагаме една по една пържолките, покрити с фолио и го начукваме с чукче. След това ги овкусяваме от всички страни със сол, черен пипер и чубрица. Като ги овкусим натриваме добре.

В тиган на котлона слагаме 6-7 с.л. олио да се сгорещи. Нареждаме 3 от пържолките и ги запечатваме от двете страни. После слагаме и другите, но не ги запържваме, а само леко запечатваме, за да не ги слагаме сурови в гювеча.

Редуваме сармички и пържолки. При мен сармичките като количество са повече. След като наредим наливаме вода и слагаме капака. Слагаме гювеча в студена фурна. Печем на 250 градуса. В началото и после намаляваме на 160 градуса. Печем дълго около 4 ½ часа. Като се опече хапваме с вино. Да ви е сладко!

Сармичките и свинските пържолки в гювеч на фурна са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: