Начин на приготвяне
Разбийте много добре яйцата и захарта на пухкав крем.
Угасете в киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Прибавете ги към яйчената смес. След всеки добавен продукт разбърквайте добре. Следва да добавите олиото и ванилиите.
Пресейте брашното и добавете от него 6 чаени чаши. Останалото заделете за доомесване.
Ще се получи доста гъсто тесто, трудно за разбъркване.
Сложете тестото в хладилник, в съд с капак за 12 часа. Най-добре е да го направите вечерта.
На сутринта прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го доомесете с останалото брашно. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още съвсем малко брашно. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто.
Застелете две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
От тестото късайте малки топчета с големина на орех. След като оформите, сплескайте леко между дланите и ги наредете в тавите. Всяка тава печете в продължение на 10 минути, до леко зачервяване. При мен излезнаха 6 тави.
След като се охладят напълно започнете да издълбавате всяка една от изпечените половинки на прасковките. Най-добре става с остро и назъбено ножче.
Заделете всички трохи от издълбаването, те ще са необходими по-късно за направата на плънката.
Смелете орехите в машинка за мелене или блендер.
В купа сложете трохите, които предварително стрийте меджу дланите си. Добавете към тях орехите, пудрата захар и мекото масло. Разбъркайте добре, ще се получат влажни трохи.
Накрая прибавете прясното мляко.
Започнете да пълните прасковките, след което ги слепете две по две.
За боядисването и овалването със захар си пригответе две купи. В едната сложете около 500 мл вода. Към нея прибавете боята. Ползвах червена и оранжева сладкарска боя.
В друга купа сложете кристална захар. Потапяйте всяка праскова в боята, след което я поставяйте върху домакинска хартия, която да поеме излишната вода. След минута оваляйте обилно в захар.
Ако имате чемшир може да сложите и по едно листенце за по-добра визия.
Излезнаха 70 броя праскови, но може да станат повече или по-малко в зависимост от големината на топчетата, които печете.
Тази рецепта е доста трудоемка, но си заслужава, ако решите да отделите от времето си. Вкусът е винаги отличен.
Коментари