Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Сладки Прасковки»Прасковки от стария тефтер на мама

Прасковки от стария тефтер на мама

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Прасковки от стария тефтер на мама
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
18/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
70
"От онези прасковки, които не може да наберете от градината на мама, но може да приготвите с нейна помощ"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • захар - 2 ч.ч. (чаена чаша - 220 мл)
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • сода бикарбонат - 1 с.л. (равна)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 кг
  • ванилия - 2 - 3 бр.
  • за плънка
  • масло - 250 г
  • орехи - 2 ч.ч. (фино смлени)
  • какао - 2 - 3 с.л.
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл
  • трохи - от издълбаването
  • сладкарска боя - за боядисване
  • захар - 300 г за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте много добре яйцата и захарта на пухкав крем.

Угасете в киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Прибавете ги към яйчената смес. След всеки добавен продукт разбърквайте добре. Следва да добавите олиото и ванилиите.

Пресейте брашното и добавете от него 6 чаени чаши. Останалото заделете за доомесване.

Ще се получи доста гъсто тесто, трудно за разбъркване.

Сложете тестото в хладилник, в съд с капак за 12 часа. Най-добре е да го направите вечерта.

На сутринта прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го доомесете с останалото брашно. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още съвсем малко брашно. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто.

Застелете две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.

От тестото късайте малки топчета с големина на орех. След като оформите, сплескайте леко между дланите и ги наредете в тавите. Всяка тава печете в продължение на 10 минути, до леко зачервяване. При мен излезнаха 6 тави.

След като се охладят напълно започнете да издълбавате всяка една от изпечените половинки на прасковките. Най-добре става с остро и назъбено ножче.

Заделете всички трохи от издълбаването, те ще са необходими по-късно за направата на плънката.

Смелете орехите в машинка за мелене или блендер.

В купа сложете трохите, които предварително стрийте меджу дланите си. Добавете към тях орехите, пудрата захар и мекото масло. Разбъркайте добре, ще се получат влажни трохи.

Накрая прибавете прясното мляко.

Започнете да пълните прасковките, след което ги слепете две по две.

За боядисването и овалването със захар си пригответе две купи. В едната сложете около 500 мл вода. Към нея прибавете боята. Ползвах червена и оранжева сладкарска боя.

В друга купа сложете кристална захар. Потапяйте всяка праскова в боята, след което я поставяйте върху домакинска хартия, която да поеме излишната вода. След минута оваляйте обилно в захар.

Ако имате чемшир може да сложите и по едно листенце за по-добра визия.

Излезнаха 70 броя праскови, но може да станат повече или по-малко в зависимост от големината на топчетата, които печете.

Тази рецепта е доста трудоемка, но си заслужава, ако решите да отделите от времето си. Вкусът е винаги отличен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е най правилната и най хубавата стара рецепта!!! Изпробвана!!!
28.08.2023 14:55
Irena
Irena
Страхотни са!
22.04.2023 21:38
Elena Todorova
Elena Todorova
От много години правим прасковки по този начин - традиция останала от време оно
28.03.2023 12:20
1
Н.Акифова
Н.Акифова
Моето детство...
20.05.2019 12:18
5
Светла
Светла
Любим вкус от детството.
18.05.2019 14:38
4