Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с ябълкови рози

Пай с ябълкови рози

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пай с ябълкови рози
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Толкова красиви, че почти може да ви се прииска да не ги ядете, почти"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 70 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия - 1 ампула
  • портокалова кора - 1 ч.л.
  • бадеми - 100 г фино смлени
  • брашно - 150 г
  • за крема
  • прясно мляко - 400 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалова кора - 1 ч.л.
  • захар - 6 с.л.
  • брашно - 6 с.л. с връх
  • ябълки - 5 - 6 бр.
  • конфитюр от кайсии - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите тестото, разбийте маслото, което е престояло на стайна температура заедно със захарта. Прибавете ванилията и настъргана портокалова кора. После прибавете яйцето и смлените бадеми.

Постепенно добавете и брашното, предварително пресято и замесете меко тесто. Разстелете готовото тесто в тавичка, подходяща за печене с диаметър 24 см., която преди това намажете с масло и поръсете с брашно. Приберете тавичката в хладилника. През това време направете крема.

Смесете брашното със захарта, едно прахче ванилия и настъргана портокалова кора. Добавете жълтъците, разбити с малко мляко и разбъркайте на гладка каша. Сипете останалото количество мляко и виното и сварете на гладък крем. Отдръпнете от огъня и оставете да се охлади.

За ябълковите рози, изрежете с картофобелачка ленти от ябълките, без да ги белите. Поръсете резенчетата с малко захар, за да не потъмнеят, а така леко ще омекнат и по-лесно ще завиете като розички.

Изстиналия крем сипете върху студеното тесто. Подредете ябълковите розички върху крема. Затоплете няколко лъжици кайсиев конфитюр и с него глазирайте розите.

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сложете пая и изпечете, докато порозовее тестото и ябълките добият златист тен. Сервирайте пая охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: