Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме лука на едро, морковите, доматите и чушките почистваме и нарязваме на кубчета. Запържваме в горещия зехтин лука, морковите, червената и зелената чушка.
Прибавяме накиснатия от вечерта и сварен нахут (или стерилизиран от буркан). Разбърква се всичко хубаво, прибавя се брашното и червения пипер и също леко се запържват.
Слагат се и доматите и подправките (джоджен, майорана и черен пипер) и накрая обезкостеното свинско. Посолява се на вкус.
Цялата смес се прехвърля равномерно в 4 броя гювечета. Добавяме по 1/4 ч.ч. вода (или водата от нахута, ако ползвате от буркан) във всяко гювече, захлупваме с капачетата и печем на 180 градуса на средна решетка за около половин час.
Оставяме леко да изстинат и по желание поръсваме с лют червен пипер при поднасянето.
Пушеното свинско с нахут в гювечета е много вкусно.