Начин на приготвяне
Маята се натрошава и разбърква в топлото прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне, сипва се в средата на типовото брашно. Прибавят се яйцата, като се отделя един белтък за намазване на козунака.
Добавя се останалата захар, ванилията и кората от настърган лимон. Сипва се половината олио и се бърка с вилица на топка тесто. Сипва се върху набрашнен плот и с намазнени ръце се меси, докато спре да лепне и да поеме мазнината.
Оставя се да втаса за 1 час на топло, разделя се на три равни части. Всяка се оформя на фитил с дължина две педи, сплесква се с пръсти и се поръсва с шоколадови капки.
Краищата се защипват и така се оформят три фитила. Сплитат се на плитка и се навива на охлюв в тава върху хартия за печене. Втасва още 30 минути, намазваме с разбитият белтък и поръсваме с кафявата захар.
Печем на умерена фурна 170 градуса около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио, да не прегори. Изважда се и когато леко се охлади, се намазва със захарен сироп от вода и захар.
Бележка: Съотношението на водата и захарта в сиропа е 1:1. Количеството на двата продукта е по вкус.