Начин на приготвяне
Суя кебап е всъщност типична африканска улична храна. Обикновено се приготвя с говеждо или пилешко, както и със смляно месо, като се подправя пикантно. И макар че по религиозни причини не се консумира свинско, с него също става вкусно и може да се експериментира. Традиционно се поднася със свежа салата. Интересно и различен вариант за барбекю с приятна компания!
Започваме с обработката на месото. Измиваме много добре пилешките гърди и ги нарязваме на малки парчета. С помощта на четка намазваме с олио шишчетата и нареждаме на тях по няколко къса месо. Отново ги омазняваме с четката.
Приготвяме сместа с подправки в плоска чиния или директно върху дъска – разбъркваме добре сушените чесън и лук, солта и трите вида пипер. Всяко шишче овалваме добре в подправките. Счукваме фъстъците на едро и ги изсипваме в същата чиния, в която сме приготвили сухата смес. Отново добре овалваме, с лек натиск.
Готовите шишчета можем да изпечем на външна скара, след като сме я намазали с лук. В домашна обстановка е най-удачно да ги наредим върху намазнена решетка, под която сме поставили тава с постлана кухненска хартия, за да обира, каквото падне. Изпичаме във фурната за около 40 минути на 180 градуса.
За салатата приготвяме на ситни ленти зелето. Червеният лук разрязваме на тънки полумесеци. От краставицата и домата също оформяме фини резени. Смесваме всички зеленчуци и овкусяваме със сол, олио и сокът от половин лимон.
Другата половина разрязваме и поставяме в чиниите до салатата, върху която подреждаме шишчетата.