Козунак на конци

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Идеалният козунак трябва да се дели на конци. Това се постига с продължително и упорите месене или с помощта на центрофугата на пералнята"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • кисело мляко - 50 мл
  • яйца - 2 броя + 1 белтък, а жълтъка за намазване
  • масло - 40 г
  • олио - 50 мл
  • захар - 150 г
  • мая - 1/3 кубче жива (около 17 г)
  • ванилена захар - 2 пакетчета
  • есенция - 1/2 капсула ромова
  • портокали - настъргана кора от 1 брой
  • брашно - колкото поеме
  • за плънката
  • стафиди - 100 г "Златна"
  • сушени плодове - 60 - 80 г микс
  • орехи - 50 гр. едро счукани
  • локум - 50 г по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително разтворете маята в топличкото прясно мляко с щипка захар.

След като шупне я добавете с към 3 ч.ч. брашно с разбитите яйца, захарта, киселото мляко, останалата захар, щипка сол, ванилената захар, ромовата есенция и портокаловата кора.

Започнете да добавяте постепенно брашното и разтопеното масло с олиото. Добавяйте брашно, докато не се получи стегната топка. Добре омесете тестото и оставете да втаса на топло.

Премесете още веднъж и пак оставете да втаса в покрита намазнена купа.

Разделете го на 3 части, направете ги на дълги фитили и ги сплетете, като добавяте между тях стафиди, сушени плодове, орехи и парченца локум.

Готовата плитка сложете във намазнена форма и отново оставете да втаса. Намажете с разбит жълтък и по желание поръсете с кристална захар.

Сложете козунака да се пече в умерено загряна фурна до готовност.

Козунакът на конци е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
58
46
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elena Steinbach
Elena Steinbach
Стана супер, макар че правя козунак за пръв път. Липсва ми само, че авторът не е посочил колко време приблизително се оставя тестото да втаса, както и колко време се пече.
28.04.2016 16:47
5
1
радко
радко
много добра рецепта
09.04.2015 10:47
1
Виолета
Виолета
а колко брашно поема приблизително
12.01.2013 09:09
1
1
Иванов
Иванов
маята е кум 17 г. Печете го за 10 минути в силна фурна, на 230 градуса, после намалете на 180-190..зависи от конкретната фурна
14.04.2012 10:48
Мерилин
Мерилин
Точно тъй е, Мая..ако не го премесиш точно 7 пъти, става фалшив козунак..
14.04.2012 10:44
8
2
Maya
Maya
До колкото знам козунака се меси 7 пъти за да стане истински козунак и на конци !!
14.04.2012 10:15
4
Nadiq
Nadiq
На колко точно градуса да го пека?
13.04.2012 22:40
2
2
valia
valia
колко точно е 1,3 кубче мая в грамове.Багодаря
13.04.2012 21:37