gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с подсладители

Козунак с подсладители

EfrosiaEfrosia
Джедай
9695k1119k
Козунак с подсладители1 / 2
14/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне240 мин.
Готвене70 мин.
Общо310 мин.
Порции1 бр.
"Ако сте от хората, които не бива да консумират захар, опитайте този разкошен Козунак с подсладители"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • подсладител - 5 с.л.
  • мая - 40 г
  • масло - 80 г краве
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 80 мл
  • яйца - 5 броя + 1 за намзване
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета
  • сол - 1 ч.л. равна
  • стафиди
  • ром
  • орехи - натрошени, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете предварително стафидите в ром. Разтваря се маята в 50 мл топличко прясно мляко и 1 с.л. брашно и се оставя да втаса на топло.

Пресява се брашното със солта и в кладенчето посредата се добавят маята, разбитите предварително на пяна яйца, разтопеното топло масло и олиото. Добавете подсладителя и ванилията и лимоновата кора.

Замесете постепенно тестото, като започнете да разбърквате само в една посока. Готовото тесто поставете в голяма намазнена купа, покрийте и оставете на топло да втаса.

Полученото гладко тесто се слага в намазан с олио найлонов плик, поставя се в тава, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Премесете втасалото тесто още 2 пъти. Накрая добавете отцедените стафиди, орехи по желание и оформете козунака.

Сложете го в тава или форма, оставете отново да втаса малко. Намажете го с разбитото яйце и сложете да се пече в умерено загряна фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: