Начин на приготвяне
В съд с тел разбиваме яйцата и захарта. Течния мед разтваряме във водата. Към тази смес добавяме олиото, захарта, канелата, содата.
Накрая прибавяме постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.
Оформят се топчета, които леко се притискат
Печем в намазана с мазнина тава за 10 -15 минути, като наблюдаваме да не изгорят. Ако се препекат ще станат твърди.
Слепваме две по две с конфитюр, в случая от сини сливи. Корите за баница слагаме в тавичка и поставяме във фурната за около 3-4 минути, докато им се измени цветът.
Оставаме да изстинат и ги начупваме в дълбок съд. Така готовите меденки потапяме в разтопено масло и веднага оваляме в натрошените кори.