Козунаци

Таня ЛевеноваТаня ЛевеноваГотвач234663783
18/03/2017
"Традицията повелява на Великден да се хапват козунаци, а Готвач.БГ ви представя най-вкусната и точна рецепта за козунаци "
Приготвяне70 мин.
Готвене45 мин.
Общо115 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо35 090
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята с топлата вода и млякото се размива, добавят се 3-4 с.л. брашно и 1 с.л. захар.

Сместа се разбърква хубаво и се покрива да шупне на топло.

През това време мазнините се загряват до разтапяне на маслото и маста.

Яйцата се разбиват със захарта, солта и ваниловата захар.

Към тях при непрекъснато разбъркване се добавя

топлата мазнина.

Сместа се разбърква хубаво до стопяване на захарта.

В купа се пресява част от брашното. Прави се кладенче и там се изсипва

шупналата мая - разбърква се с лъжица, като постепенно се добавя и яйчената смес.

Бърка се с лъжица и се прибавят още части от брашното.

Когато вече е трудно разбъркването с лъжица, тестото се изсипва на плота

и месенето продължава с ръце. Трябва да се получи средно меко тесто.

Към края на месенето тестото се разтяга напред и по средата се изсипва 2-3 с.л олио.

За да се получат "конците", на няколко пъти тестото се разтяга напред и се омесва отново.

Накрая то се удря 100 пъти на плота - за еластичност.

Когато е готово, по него се виждат мехурчета.

естото се връща се в купата, покрива се с найлон и кърпа, и се поставя на топло място /във фурната, която е включена на 20 градуса/. Втасването е за около 50-60 мин или до удвояване на тестото.

След това то се изсипва на леко намаслен плот и се оформя по желание на плитки.

Оформеният козунак се намазва с разбит белтък и се поръсва с кристална захар и малко филирани бадеми.

Козунакът се пече на 160 градуса без вентилатор за 40-45 мин - до приятен загар.

От това тесто аз направих 2 средно големи козунака.

Единия е сплетен с 4 фитила и е изпечен във форма от 27 см.

Вторият е от 2 плитки с по 3 фитила - в кексова форма-28 см

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Снежана Иванова
За първи път правих козунаци и то по тази рецепта. Много е добра
1
0
Таня Левенова
Радвам се за което-благодаря!
1
0
silvana nedeva
silvana nedeva
16.04.2017 12:50
Изглежда добре козунака,само да попитам това разтегляне на пред след поставянето на олиото се прихлупва на 2 и се премесва така ли?Непременно ще пробвам рецептата
0
0
Таня Левенова
Да накрая на месенето,с длан тестото се разтегля напред слага се олио и се омесва до поемането на олиото
1
0