Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с крокан в хлебопекарна

Козунак с крокан в хлебопекарна

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Козунак с крокан в хлебопекарна
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
2
"С малко помощ от хлебопекарната и нашата изпитана рецепта такива козунаци ще изпечете, че ще смаете всички гости"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр
  • олио - 50 гр
  • захар - 160 гр
  • портокал - 1 бр. сока и кората
  • коняк - 10 мл
  • ванилова захар - 1 пакетче бурбонска (10 г)
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • крокан - 40 г
  • закваска
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 650 г
  • за закваската
  • вода - 85 мл топла
  • прясно мляко - 50 мл
  • захар - 1 с.л.
  • прясна мая - 42 г
  • за крокана
  • захар - 130 г
  • вода - 50 мл
  • лимонена киселина - 1 щипка
  • за поръсване
  • орехи - 2 с.л. (счукани)
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на крокана - в метален съд поставете всички съставки за нето и поставете на слаб огън. При непрекъснато бъркане, готвите карамела до светло кафяв цвят (не го прегаряйте, ще ви горчи и потъмнее много козунакът).

Излейте готовия карамел върху парче хартия за печене и разстелете на не много тънък пласт. След като се втвърди, поставете друго парче хартия отгоре и внимателно натрошете на по големи парчета. Отделете 40 грама от него, а останалия запазете за следващ път.

Продължете със закваската, като в затоплените вода и мляко разтворете маята и захарта, оставете на топло да втасва. През това време в купа разбийте яйцата, захарта, добавете олиото, сока на портокала и настърганата му кора, бурбонската ванилова захар и коняка, разбъркайте добре. Сипете сместа в казанчето на хлебопекарната заедно с втасалата мая и леко разбъркайте. Добавете пресятото и предварително смесеното брашно с бакпулвера и солта и крокана. Настройте хлебопекарната на програма месене и втасване и включете на старт.

Втасалото тесто, поставете върху леко намазнен плот с обръщане на казанчето, извадете бъркалките и без да премесвате тестото, разделете на две равни части. Всяка част разделяте на други три еднакви части, за да оформите от тях два козунака. Тези 6 части козуначено тесто, дърпате и леко усуквате на фитили (отново напомням - не мачкайте тестото, само дърпате с пръсти и усуквате).

Сплетете фитилите по 3 на плитка и поставете във формите, предварително постлани с хартия за печене. Оставете тавичките на топло за 40-45 минути не повече, за да не превтаса, намажете с разбит белтък и поръсете със смесените навлажнени орехи и захар.

Поставете тавичките в предварително нагрята фурна на 160 градуса и печете до готовност и под ваше наблюдение да не прегори.

Ароматен, сладък и пухкав козунак с невероятен вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: