Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак - подробна рецепта за начинаещи

Козунак - подробна рецепта за начинаещи

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Козунак - подробна рецепта за начинаещи5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"За приготвянето на перфектен козунак не ви трябва опит, а тази подробно разписана и изпитана рецепта за козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. размер М
  • брашно - около 1 кг
  • захар - 200 г
  • мая - 42 г прясна
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • ром - 1 с.л.
  • лимони - 1 с.л. сок и кората
  • прясно мляко - 260 мл
  • за доомесване
  • брашно - около 200 г
  • За поръсване
  • захар
  • За намазване
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете една кръгла тавичка и пресейте брашното в нея. Посолете брашното, настържете кората на един лимон и изцедете сока му. Загрейте млякото, трябва да е топло, но не горещо, разтворете маята с лъжичка захар в него и оставете да шупне за около 15 минути. Направете кладенче в брашното, разбийте яйцата със захарта, така че да се отпуснат, не трябва да стават на крем, сипете ги в кладенчето, добавете лъжица ром за аромат и олиото.

Започнете да замесвате, като постепенно добавяте и от млякото с маята до меко еднородно тесто, което леко да полепва по ръцете. Извадете го от тавата, поръсете плота или масата с малко брашно, сложете тестото и започнете да месите.

Разтопете маслото на котлона, колкото да се стопи, не трябва да почва да се запържва и изгаря. Месете тестото за около 15-20 минути, като по време на месенето разтваряте тестото, сипвате малко от маслото и загъвате, замесвате отново и така редувате, след всяко поемане на маслото разгъвате отново и добавяте пак масло докато свърши и напълно се усвои от тестото. По този начин се получават като слоеве от тестото и в последствие след изпичане козунака става пухкав и на конци.

Оставете тестото в купа и покрийте с домакинско фолио. Козуначеното тесто трябва да втаса, за целта ще са необходими около два часа в топло помещение. Не го слагайте в загрята фурна, аз лично не съм фен на тази процедура и не я препоръчвам, оставете тестото само да си бухне, да удвои поне два пъти първоначалния си размер. Чакането е повечко, но си заслужава.

Втасалото вече тесто размесете леко, натиснете го да излезе въздуха и разделете и оформете на 6 равни части. Всяка част оформете на топка. За един козунак ще ви трябват три броя от тези топки, вземете всяка и с ръце разточете на фитили с еднаква дължина. Ако ви е трудно с ръце да ги оформите може да разточите топчетата на правоъгълници и да ги навиете на руло.

Трите фитила сложете по дължина, в горния край ги съединете и ги оплетете във форма на плитка. Вземете подходяща правоъгълна форма, например кексова форма, намажете я с малко олио и сложете оформения плетен козунак.

Така направете и с другите три топчета. От това тесто се получават два големи козунака или три малки, като оформянето може да бъде на плитка или в кръгла форма според предпочитанията ви. Покрийте двата козунака с домакинско фолио и оставете отново да втасат в топло помещение за около час докато отново видимо бухнат и удвоят обема си. Загрейте фурната на 150 градуса.

За намазване разбийте леко един белтък и с него намажете двата козунака. Поръсете ги със кристална бяла захар и сложете във фурната, увеличете градусите на 170 и печете козунаците на вентилатор за около 40-50 минути според фурната, като задължително ги наблюдавайте. След изпичане извадете от фурната, охладете ги за няколко минути, след това внимателно ги извадете от формите и поставете върху метална скара да се охладят. Ако ги оставите във формите е възможно да се запарят и да се спарят в долната им част.

Бележки: В моя случай намазах козунаците с разбит жълтък, по принцип винаги ги мажа с белтък, но сега реших да ги намажа с жълтък. Както виждате по снимките козунаците отгоре започнаха да горят. Това нещо може да избегнете с белтъка, той не гори толкова. Също важно е да ги наблюдавате, ако започнат да се препичат отгоре веднага ги покрийте с алуминиево фолио, само го метнете отгоре без да ги увивате изцяло. То ще ги предпази и печенето ще продължи нормално.

В козунака може да сложите шоколад, стафиди, бадеми, боровинки, ядки или каквото имате под ръка. В случая аз съм направила базисна рецепта, вие ако искате може да ги гарнирате, като след първото втасване, преди да ги оформите, добавяте шоколада или стафидите, размесвате хубаво и след това оформяте. Поради наличието на лимони, чиято кора изрично се споменава да не се ползва за хранителни цели е необходимо да измиете лимоните много добре с четка и вряла вода или си купете от готовите пликчета с лимонови корички.

Много е важно да знаете, че колкото повече захар съдържа едно тесто, толкова по-трудно втасва и се изпича. Захарта сбива и действа като лепило в тестото, в малки количества тя действа като активатор на маята, но в по-големи действа точно обратното – значително затруднява втасването. Ако искате да имате пухкав козунак с конци трябва да знаете, че няма как той да е супер сладък.

Ако сложите повече захар ще получите тесто подобно на италианските козунаци тип Панетоне, които са със сбита, суха и шуплеста структура. За поръсване на козунака може да сложите колкото захар искате, тя също гори и потъмнява, затова за по-бяла захарна повърхност е добре да навлажните леко захарта преди да я поръсите. Аз не съм я мокрила, но моята видимо потъмня.

Всички продукти е важно да бъдат на стайна температура, белтъкът за намазване може да отделите от едно от яйцата за тестото. Най-хубавите козунаци стават с прясна мая, за това количество ви е необходимо едно кубче, може да използвате и суха - 14 г обикновена суха или 11 г бързодействаща суха мая.

Брашното за начало на замесването е точно килограм, според вида на брашното е възможно то да бъде повече или по-малко като количество, затова съм дописала и брашно за до омесване, което сложете само ако е необходимо. Ако тестото е прекалено меко и лепнещо, ще трябва да добавите още малко, ако се получи твърди и трудно за месене значи течността ви е малко, в този случай ще трябва да досипете още малко мляко.

Помнете, че козунаци се месят с любов и желание, без да преувеличавам, ако нямате желание и го правите бързо и сприхаво, няма да ви се получи нищо. Работете спокойно, с настроение, обгрижвайте тестото, сякаш е най-голямата ви любов.

За да сте сигурни, че на вашия празник ще успеете да се справите с козунаците, е добре да опитате един път предварително. Така ще видите как става, ще имате възможност да видите плюсовете и минусите си, да предотвратите евентуални грешки при месенето и приготвянето и ще ви бъде по спокойно и лесно втория път.

Козунакът - подробна рецепта за начинаещи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Изключително добра рецепта. Хубаво е когато е толкова добре обяснена. Браво!
31.03.2018 14:42
3
Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Колко хубаво,че някой така подробно е описал рецепта за козунак.Браво.
24.04.2017 16:05
1
Sevdalina Valcheva
Sevdalina Valcheva
А със стара фурна без вентилатор на колко градуса се пекат ?
22.03.2017 17:45
2
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много добре представена рецепта!
Напълно съм съгласна, че тестото трябва да се меси с търпение и любов и си е цял един ритуал. Не е никак трудно или досадно, а си е удоволствие и действа разтоварващо.
21.03.2017 13:33
6
1
1
Покажи всички подкоментари