Начин на приготвяне
Накиснете желатина в студената вода. Жълтъците се отделят. Разбийте ги със 100 грама кристална захар с миксер до побеляване. Загрейте млякото и го прибавете към жълтъците при непрекъснато бъркане.
Набъбналия желатин го сложете на водна баня да се втечни и го прибавете към крема, както и ванилията. Да не ви притеснява това, че бухва и става като пяна. Оставете да се охлади и периодично разбърквайте. Ще забележите, че постепенно пяната ще спадне и течността ще стане гладка.
След като изстине добре и почне леко да желира, прибавете постепенно, като бъркате с шпатула предварително разбитата сладкарска сметана. Белтъците също се разбиват на гъст крем с останалите 100 грама захар и също се прибавят към крема. Разбъркайте много добре. Нарежете бишкотите по на 8 кубчета.
Разлейте крема в намокрени купички /чашки/ и в тях разпределете бишкотите. Приберете чашите в хладилника да стегне крема.
Преди сервиране, формичките се потапят в гореща вода за секунди и крема се обръща върху чинийка.
За украсата: Най-напред забодете клечки за зъби в бадемови ядки. Сложете в малък съд на огъня една кафена чашка захар да се разтопи, като се разбърква до хубав карамел. Върху хартия за готвене сипвайте с лъжичка по малко от карамела, бързо сложете отгоре бадемова ядка, сложете още малко карамел и разтеглете като пламък.
Гарнирайте крема с чаена лъжичка сладко от смокини и карамелизирани бадемови ядки.
Коментари