Начин на приготвяне
Обезкостете хека и внимателно отделете кожата от месото. Накълцайте месото на ситно, или смелете с месомелачка, както и сланинката. Добавете трохите от филията хляб и подправките.
Прибавете и накълцания на ситно лук, пресовани двете скилидки чесън, едно цяло яйце и жълтъка и омесете кайма. Оставете я да престои около 30 минути в хладилника да си поеме миризмите.
В чиния разбийте с вилица леко отделения белтък с щипка сол. Оформете от каймата рибни кюфтета, а след това всяко леко окъпете в разбития белтък.
Сгорещете малко олио в тигана и пуснете 5 кюфтета. Обърнете ги на два пъти от двете страни, докато се изпекат.
Тази мазнина я изхвърлете, защото се запенва. Загрейте ново олио и пуснете да се пържат другите пет кюфтета.
Зелената свежа салата много им отива.
Рибните кюфтета от хек са готови.