Начин на приготвяне
Белим ябълките и ги настъргваме, към тях добавяме содата и канелата. Разбъркваме ги и ги оставяме така, докато приготвим сместа за пая.
В дълбок съд разбиваме яйцата, бъркаме с миксер, към тях добавяме захарта, бъркаме, докато захарта се разтопи, след това добавяме олиото.
След това добавяме брашното, бакпулвера и ванилията и продължаваме да бъркаме до получаване на хомогенна смес.
След като всичко е добре разбъркано, добавяме настърганите ябълки и продължаваме да бъркаме (идеята, че постоянно трябва да се бърка, е за да стане паят пухкав и мек, ако миксерът ви има приставки за бъркане на тесто, препоръчвам ви да сложите тях).
Взимаме формата за кекс и я намазваме с олио, след което изсипваме сместа вътре.
В предварително загрята фурна печем на 180 градуса 30-40 мин (без винтилатор, само отгоре и отдолу).