Начин на приготвяне
Тази рецепта е идеална за гости от смесен тип - имам предвид - постещи и непостещи, тъй като трите съставки се сервират на масата в отделни купи и всеки сам преценява от кое колко да си сложи в чинията.
Започваме приготвянето на каймата. Лукът се почиства и се разполовява. Гъбите се измиват много добре. Заедно с лука се слагат в блендер и се смилат много ситно.
В касерола се слага малко мазнина, когато загрее се изсипват ситно нарязаните лук и гъби. Разбърква се, когато се задушат се добавя каймата. Разбърква се интензивно, намалява се котлона и се оставя да се задушава на тих огън. Вече приготвена се подправя с арабска подправка за месо.
* Харесвам тази подправка, тъй като има доста специфичен вкус и много наситен аромат. Аз я купувам от арабски магазин, но Вие можете да заложите на традиционните черен пипер и кимион.
Соса се приготвя по следния начин. В касерола се слага малко мазнина. Доматите се пасират и се изсипват в загрятата мазнина. Магданоза и лука се режат на ситно. Добавят се сол на вкус и чаена лъжичка захар. Разбърква се, ставя се малко да се посгъсти и се сваля от котлона.
Кускусът се приготвя според указанията на опаковката. Сервират се в три отделни купи.