Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ароматна питка-охлюв със семена

Ароматна питка-охлюв със семена

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Ароматна питка-охлюв със семена
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Толкова богата и толкова ароматна, че нямаме търпение да я споделим с вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйце - 1 бр
  • белтък - 1 бр
  • жълтък - 1 бр
  • олио - 1 с.л.
  • сирене - 150 г
  • краве масло - 60 г
  • семена по желание
  • сусам
  • маково семе
  • чиа
  • слънчогледови семки - сурови
  • подправки
  • мерудия
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В кладенче от брашното, пресято заедно със сухата мая, сипете затоплено прясното мляко, захарта, едно цяло яйце и един белтък, поръсете солта и замесете от продуктите меко тесто.

Сложете тестото в намазана с олио купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

Върху набрашнен плот разточете тестото на квадратна кора с дебелина около 6-7 мм.

Поръсете с натрошено сирене, семена и подправки по желание. Тук се харесва с мерудия и сладък червен пипер. Напръскайте с размекнатото краве масло.

Завийте тестото на руло. Срежете рулото през средата по дължината, но не до края, а оставете малко разстояние към 5-6 см.

Така после ще се получат приятно запечени ръбчета, получени от ивиците тесто при срязването на рулото и ще е по-интересно, когато се виждат семената.

Оформете питката като охлюв и я поставете внимателно върху хартия за печене. Преди това участъкът от хартията, върху който ще поставим охлюва, трябва да се намаже с краве масло.

Оставете оформената питка да си почине за 20-30 минути, след което намажете с разбития жълтък, размесен с една лъжица олио.

Печете на 170 градуса в загрята фурна до зачервяване.

Ароматната питка-охлюв със семена е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: