Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Мазда

Питка Мазда

Питка Мазда
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"За запалените любители на колите - питка Мазда"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (единият жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • сода - щипка
  • олио - 50 мл
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - около 800 г - 1 кг
  • сирене - 300 г
  • за намазване на кората
  • масло - 50 г
  • за намазване на питката
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирате маята в малко топло мляко, захарта и малко брашно, разбивате яйцето с другия белтък, прясното и кисело мляко, в което сте сипали щипка сода и олиото.

Пресявате брашното и добавяте двете смеси, млечната и маята. Замесвате хубаво гладко тесто, което оставяте да втаса на топло покрито с домакинско фолио.

След като втаса, го разделяте на две части като едната е малко по-голяма - от нея ще оформите охлювчетата.

От другата отделяте едно малко топче колкото орех, а другата оформяте на хубава гладка топка, която ще е център. Намазвате тавичката с олио, хубаво е да е с по-малък диаметър.

Поставяте облата топка тесто по средата. Другата част разточвате на голяма кора, намазвате с масло и поръсвате със сирене. Нарязвате кората на широки ленти и всяка навивате на охлюв.

Подреждате рулцата около облата част, от малкото топче разточвате малка кора и изрязвате емблемата на кола Мазда, може първо да си направите шаблон от картон и да изрежете с остър нож, поставяте по средата и оставяте питката да втаса на топло.

Намазвате питката с разбития жълтък, поръсвате със сусам и слагате да се пече в загрята фурна на не повече от 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: