Разкошен италиански домашен сладолед - Семифредо

04/04/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф76369946191
"Виждали ли сте как изглежда сбъдната мечта в чиния? Ами вижте "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 234
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • жълтъци - 4 бр.
  • яйца - 2 бр. цели
  • маскарпоне - 250 г.
  • сладкарска сметана - 350 г висок процент
  • шамфъстък - 1 ч .ч.
  • розова вода - 1 с.л.
  • плодове - 450 г пресни (по равно количество ягоди и череши)
  • КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ
  • череши - 200 г
  • захар - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се кейкова форма 27/13 см с фолио, което да излиза отстрани като дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа от формата

Шамфъстъкът се запича на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Охлажда се и се оставя настрани. Разбиват се яйцата и жълтъците и пудрата захар с тел за разбиване.

Поставят се на водна баня при умерена температура и при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка се довеждат до гъст крем. Това отнема около 15-18 минути. Охлаждат се като периодично се разбъркват.

Охладената сметана се разбива на твърд сняг.

Охладената яйчена смес се поставя в голяма купа и на порции се прибавя маскарпонето, разбитата сметана, половината от плодовете, лъжицата розова вода и част от шамфъстъкът. Разбърква се и се излива в приготвената форма. Отгоре се допълва с другата част от плодовете и ядките. Формата се поставя във фризер за 1 нощ.

За по-лесно отстраняване на фолиото самата форма се потопява в съд с топла вода за няколко минути, сладоледът се изважда върху подходящ поднос и се отстранява фолиото. Нарязва се на парчета с нож потопен в топла вода, като след всяко разрязване ножът се избърсва с домакинска хартия.

КУЛИ ОТ ЯГОДИ:
Към почистените череши се добавят захарта и лимоновият сок, пасира се в блендер. Сместа се поставя в широка цедка, за да се отделят люспите им. Получава се гъст сос. Залива се върху чинията се сервиране и отгоре се поставя сладоледът.

Забележка: Ако в момента не се разполага с розова вода, може да се ползва портокалова такава или само ванилия екстракт.

В момента на приготвянето на рецептата съм ползвала пресни плодове - ягоди, череши и боровинки. Този десерт може да се приготви и с други плодове, малини, къпини или други.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Албена Асенова
Чудесна рецепта,само време да ми остане и ще се пробвам!
0
0
marcheva14
marcheva14
04.04.2017 22:54
Благодаря, Албенка! Наистина е много добра и най-важното е, че не се ползва машина за сладолед, а аз и нямам такава, защото тя е голяма и нямам къде да я държа.
Опитай я някой топъл ден през лятото.
Поздрав! Марчева
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв