Начин на приготвяне
Лещата накиснете от вечерта в студена вода. На следващия ден измийте лещата и сложете в тенджера да заври с вода колкото да я покрие. Изхвърлете първата вода.
Долейте с топла вода и сложете лещата отново да заври. След като заври добавете нарязаните на ситно лук, чесън, морков и чушка и налейте олиото.
Доматения сок прибавете почти в края на варенето на лещата. Направете застройка от 1 с.л. брашно, размито с малко вода и оцет.
Отстранете от котлона прибавете застройката на тънка струйка към лещата яхния и върнете обратно да клокне на котлона.
След това препържете няколко на ситно нарязани скилидки чесън с червен пипер и изсипете към готовата яхния.
Поднесете яхнията поръсена с чубрица и люти чушлета /по желание/.
Леща яхния по рецептата на баба е много вкусна.
Коментари