Начин на приготвяне
В съд с подсолена вода сварете обелените предварително картофи и морковите. Изцедете водата и ги оставете да се охладят.
Сварете цвеклото в отделен съд, изцедете го от излишната вода, и след като се охлади го обелете и настържете на едро ренде.
Настържете картофите, морковите и белтъците на яйцата на едро ренде, а лука и краставичките – нарежете на много ситно.
Херингата почистете, ако има останали костички, и нарежете на едри парчета. Ако рибата е с марината от зехтин, не я изхвърляйте, а я смесете с настърганото цвекло, към него добавете малко сол и черен пипер на вкус и разбъркайте хубаво.
На дъното на голяма тортена чиния поставете ред картофи и притиснете с опакото на лъжицата.
Покрийте с тънък пласт майонеза, след това поставете ред лук, ред краставички, след това моркови, отново пласт майонеза, риба, ред цвекло, майонеза, белтъци, лук и накрая – настърганите жълтъци.
Покрийте хубаво тортата с последния пласт от настърганото цвекло и притиснете с ръце, за да се оформи и да се слеят пластовете.
Охладете солената торта в хладилник и сервирайте със стрък пресен лук и магданоз.
Пурпурната солена торта е готова.
Коментари