Начин на приготвяне
Тези сладки се наричат от нашите баби меченца, но все по-често децата днес ги оприличават и на прасенца, така че всеки може да ги възприеме както реши.
Първоначално разбиваме добре яйцата със захарта докато не станат на гладък пухкав крем, след което прибавяме към него 1/3 от брашното и продължаваме да разбъркваме с миксера.
Постепенно добавяме олиото, канелата, ванилията, меда, содата и останалото брашно, като него не слагаме всичкото, а накрая размесваме върху набрашнен плот и добавяме колкото ни е необходимо, така че да получим гладко, почти нелепнещо тесто. Покривате го с кърпа и оставяте да почине 15 минути.
Разделяте тестото на две топки и ги разточвате тънко, колкото искате да бъдат тънки и бисквитките ви. Изрязвате кръгчета с гърлото на чаша и половината слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса около 6-7 минути или докато леко променят цвета си (не ги препичайте много). На останалите кръгчета изрязваме очи с по-широка сламка или капачка от паста за зъби.
Изрязаните парченца навлажнявате леко и притискате отстрани за уши на мечетата, а от тестото, което остава около изрязаните бисквити, може да изрежете и нослета, които да залепите по същия начин.
Изпичате и втората партида сладки и ги слепвате с някакво гъсто сладко (аз използвам сладко от вишни). Първия ден бисквитките са доста хрупкави и твърди, но ако ги оставите ден или два омекват.
Коментари