Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Слепени Сладки»Сладките меченца и прасенца от тефтера на баба

Сладките меченца и прасенца от тефтера на баба

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Сладките меченца и прасенца от тефтера на баба
Снимка: Monika Ivanova
2 / 3
06/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
30
"Отваряме тефтера и гледаме - Рецепта за сладки меченца - как да не ги изядеш?"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мед - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л. сода, загасена с оцет
  • мармалад - или конфитюр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези сладки се наричат от нашите баби меченца, но все по-често децата днес ги оприличават и на прасенца, така че всеки може да ги възприеме както реши.

Първоначално разбиваме добре яйцата със захарта докато не станат на гладък пухкав крем, след което прибавяме към него 1/3 от брашното и продължаваме да разбъркваме с миксера.

Постепенно добавяме олиото, канелата, ванилията, меда, содата и останалото брашно, като него не слагаме всичкото, а накрая размесваме върху набрашнен плот и добавяме колкото ни е необходимо, така че да получим гладко, почти нелепнещо тесто. Покривате го с кърпа и оставяте да почине 15 минути.

Разделяте тестото на две топки и ги разточвате тънко, колкото искате да бъдат тънки и бисквитките ви. Изрязвате кръгчета с гърлото на чаша и половината слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса около 6-7 минути или докато леко променят цвета си (не ги препичайте много). На останалите кръгчета изрязваме очи с по-широка сламка или капачка от паста за зъби.

Изрязаните парченца навлажнявате леко и притискате отстрани за уши на мечетата, а от тестото, което остава около изрязаните бисквити, може да изрежете и нослета, които да залепите по същия начин.

Изпичате и втората партида сладки и ги слепвате с някакво гъсто сладко (аз използвам сладко от вишни). Първия ден бисквитките са доста хрупкави и твърди, но ако ги оставите ден или два омекват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Ооо признавам тя има страхотни идейни рецепти и често се допитвам до сайта й, но не зная къде аз мога да запиша източник - в описанието на рецептата ли? По принцип повечето неща, които правя са видяни от някъде, но никога не съм вписвала от къде.
06.04.2017 19:08
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Много добре са ти се получили, но беше добре да споменеш Люси като източник на рецептата.
06.04.2017 17:54
2