Начин на приготвяне
В плитка тенджера или касерола се сипва вода по-малко от половината на вместимостта. Водата се кипва на котлона с няколко капки оцет - за да запазят яйцата своята цялост.
Като заври водата тенджерата се отмества от котлона и вътре внимателно се счупват яйцата, като се пускат от ниско, за да не се разнесат белтъците или да се спукат жълтъците.
Котлонът се намалява и тенджерата се връща на огъня. За да получите ефекта на леко рохкаво поширано яйце задръжте на котлона около 5 минути, а за да е с твърд жълтък от 6 до 8 в зависимост от температурата, при която работите.
Като ги извадите повторете със следващата порция от три яйца - ако слагате по повече има опасност да не получат добра форма. Сервирайте в чинии и декорирайте с подправки, сос, свежи зеленчуци или други продукти.
Класическите поширани яйца са готови.