Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Венец за Цветница

Венец за Цветница

Венец за Цветница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Оставете на децата да плетат венци, вие пригответе ароматна питка венец за празника"

Необходими Продукти

  • мая - 42 г
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 равна ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 300 г
  • яйца - 4 бр. (заделяме 1 жълтък)
  • олио - 80 мл
  • масло - 50 г или мас
  • стафиди - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалова кора
  • пълнеж
  • крем - 1 бр. шоколадов, на др Йоткер, без варене
  • прясно мляко - 300 мл
  • уиски - 30 мл за накисване
  • захар - за сиропа
  • вода - за сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От топлото мляко, натрошената мая, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно се разбърква кашичка и оставяме да шупне. Пресява се брашното, разбиват се яйцата с миксер с останалата захар, докато се разтопи, добавя се олиото ванилия, портокалови кори, сол.

Замесва се тесто, слага се на плота и с разтопеното масло се измесва гладко тесто. Втасва на топло за 1 час и 30 минути. Разделя се на две части.

Всяка част се разточва на правоъгълна кора. Намазва се с шоколадов крем, приготвен от 300 мл прясно мляко, разбито с миксер с шоколадов крем на д-р Йоткер.

Стафидите предварително се накисват в уиски, отцеждат се и се разпределят върху крема. Навива се кората на руло, а двата края се свързват като венец. Поставя се в намаслена тава, в средата с намаслена чашка.

С нож или с ножица се разрязва на кръгчета (но не до края), които леко се накланят едно върху друго. Втасва още 30 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и се посипва със захар. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Изважда се и се покрива със студен сироп (прави се от равни части вода и захар) за мека коричка, по желание се поръсва с още захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
41
30
20
10
Дай твоята оценка: