Начин на приготвяне
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и добавете солта. Разбъркайте и направете кладенче. Добавете сместа с маята, топлото прясно мляко и олиото.
Омесете средно твърдо тесто. Оставете го на топло покрито с кърпа, за да втаса за 30-40 минути, до удвояване на обема.
След това разделете тестото на 3 части. Всяка една част разточете на плота, до образуване на широка лента.
Поръсете лентата с натрошено сирене. Навийте на руло и нарежете рулото на пънчета по 2-3 см ширина. Наредете пънчетата на разстояние едно от друго в тавичка. Изчакайте ги да втасат повторно за около 15 минути и после леко натиснете всяко пънче с пръсти.
Разбийте яйцата и прибавете към тях киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре и с тази смес залейте питката.
Печете турската питка Дизмана в загряна фурна на 180 градуса за приблизително 40 минути, докато питката добие приятен загар.
Коментари