Начин на приготвяне
Рецептата е на Иван Звездев. Не искам да си приписвам заслугите за него, а да изразя благодарност, защото за първи път ми се получи истински козунак на конци, без да си правя труда да го меся 100 пъти. Тайната е в затоплените предварително продукти и във втасването. Да, ще изпечете произведенията си след около 10 ч. и 3 втасвания, но си заслужава. Ето и рецептата.
В дълбок съд (леген) пресявате 1 кг брашно. Може и малко повече, да речем 100 грама отгоре. Стривате кубчето мая с 1 ч.л. захар , така че да стане на кашичка. Към маята добавяте 1 с.л. брашно и 7 с.л. топла водичка. Оставяте настрана за 15-20 мин да шупне.
На котлона слагате тенджера с вода и я загрявате, не да ври. В друга купа разбърквате 5 от яйцата с 250 г захар и загрявате тази смес върху тенджерата с водната баня, така че като пробвате с пръст да ви е приятно топло.
При пресятото брашно правите кладенче и исипвате затоплената яйчена смес, маята, щипка сол и затопленото предварително мляко, разтопеното масло и олио, есенциите ( ванилия, ром) , корите портокал и сока от половинката му. Започвате да месите - първо с дървена лъжица, после с ръце, и добавяте брашно за доомесване.
Завивате с кърпа и оставяте тестото да втаса за 1-2 часа, като го намазвате отгоре с олио. Когато е удвоило обема си, го размесвато отново и пак го оставяте да втаса за няколко часа. Аз оставих тестото си след второто втасване покрито с кърпа на слънце за още 3 часа.
После оформяте по желание и намазвате козунаците щедро с мазнина и поръсвате със захар, бадеми и канела. С това тесто се получават около 3 козунака. Зависи как ще го разпределите по формите.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.
Весел и щастлив Великден!
Коментари