Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Кейкова форма намаслена, леко набрашнена и дъното покрито с хартия - 28/13 см.
С миксер се разбива маслото за около 1 мин и се добавя захарта на порции. Разбива се до побеляване. Едно по едно се добавят яйцата, прясното мляко, портокаловата кора и сок, ванилията, солта.
Пресява се брашното с бакпулвера и се добавя на две порции. Разбърква се до хомогенна смес. Накрая се добавят орехите и се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва в кейкова форма. Пече се на 170-180 градуса за около 30-35 мин.
Глазура: Портокаловото сладко, нарязано на кубчета, се поставя върху кейка и се залива с малко от сиропа.
Източник: Йоли
Забележка: Ползвала съм гръцко портокалово сладко, което съм нарязала на парченца, тъй като плодовете са цели. Захарта в кейка съм я намалила на 150 г и е напълно достатъчна.
Прекрасен, свеж, ароматен кейк на портокали точно за закуска с горчиво кафе преди Великден.
Кейкът с портокалова глазура е готов.
Коментари