Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шарена торта с бял крем и портокалова глазура

Шарена торта с бял крем и портокалова глазура

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Шарена торта с бял крем и портокалова глазура
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Такава вкусна торта не се дели с никого, но рецептата с удоволствие ще споделим с вас"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 50 г
  • маково семе - 50 г
  • какао - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. за поливане на блата
  • бял крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 100 г
  • ванилия - 2 бр.
  • глазура
  • портокал - 1 бр. сока
  • захар - 200 г
  • портокалов ликьор - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с крема, той трябва да е охладен. Към студеното мляко, добавете и разтворете добре брашното, поставете на слаб огън и бъркате, докато заври. Свалете от котлона и оставете да се охлади напълно, като го покриете със стреч фолио.

За блата отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пухкав крем със захарта, добавете жълтъците един по един в сместа при непрекъснато бъркане.

Смесете пресятото брашно с бакпулвера и ги добавете към сместа поетапно с леки въртеливи движения в една посока до еднородна смес.

Разделете сместа на три части, в първата добавете кокосовите стърготини, разбъркайте и с лъжица разпределете тук там сместа в форма за торта, постлана с хартия за печене.

Във втората част добавете маковото семе, разбъркайте и с лъжичка разпределете сместа между предходната.

В третата част добавете какаото и разбъркайте, отново с лъжичка разпределете сместа между другите две. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност.

Горещия блат залейте със студеното прясно мляко и оставете да се охлади напълно.

Продължете с крема за тортата, разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем и на части добавяйте от сварения и студен крем при непрекъснато разбиване.

Охладения блат разрежете на две с остър нож по хоризонтала. Намажете с по голямата част от готовия крем, отново блат и останалата част от крема. Поставете тортата в хладилник аз 2 часа да стегне.

За глазурата смесете сока на портокала със захарта, варите до сгъстяване на слаб огън. Сипете сместа в дълбок съд и с миксер разбийте до побеляване, добавете ликьора и разбъркайте отново.

Веднага залейте тортата с глазурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: