Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разбъркате с една супена лъжица захар, докато се разтопи, прибавете една чаша топло мляко, поръсете с брашно. Покрийте с чиния и оставете на топло.
Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, прибавете ароматите.
Пресейте брашното и замесете меко тесто, разтопете маслото и смесете с олиото, прибавяйте по малко, докато месите, ако е лепкаво, добавете още брашно и отново от мазнината, удряйте в плота и разпъвайте, така ще получите конците, които са критерият за много добър козунак.
Оставете тестото покрито с домакинско фолио да втаса.
Пригответе си дълги форми от фолио, намажете с олио и поръсете с брашно. От тестото направете 6 фитила, като ги разпъвате на плота, поръсвате от стафидите накиснати в малко топла вода и коняк и нарязани парченца от локума ухаещ на Нар.
Усучете фитилите единия край в една посока, а другия - в друга, и двата ги усучете, но рехаво. Сложете готовите усукани козунаци в формите, покрийте с фолио и оставете да втасат.
Когато са готови, ги намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете с бадеми и захар и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути.
Пробвайте с дървено шишче дали е изпечен, но след 20-тата минута. Това са лесни и много вкусни ухаещи на Нар козунаци.