Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Великденска пита с рози

Великденска пита с рози

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534954181
Великденска пита с рози
Снимка: Теодора Иванова Каменова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Една питка, която трябва да присъства на всяка Великденска трапеза"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1 кубче
  • брашно - 900 г
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 80 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко, начупете прясната мая, сложете лъжичката захар и 2 с. л. брашно, докато шупне.

Разбийте двете яйца с киселото мляко, добавете хладката вода и изсипете в кладенчето, получено от пресятото в тава брашно. Добавете солта и изсипете шупналата мая. От така смесените продукти замесете меко тесто и оставете на топло да втасва поне 1 час.

Премесете тестото върху набрашнен плот и разделете на 3 топка- 2 по-големи и една по-малка.

По-малката топка разстелете на тънка кора, изрежете с помощта на чаша 9 кръга, намажете всеки от тях отгоре с разтопеното масло, сложете кръговете на 3 места по три и с помощта на тънък шиш прищипвайте първо по единия диагонал на кръга, а после - по другия, докато се получат рози.

Останалите 2 топки разтелете последователно на тънка кора, намажете с масло, завийте на руло и нарежете на разстояние 4-5 см.

Подредете розите в средата, а отстрани -обърнатите рулца. Покрийте със стреч фолио и оставете да втасва, поне 40 минути.

Намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна- 15 минути на 150 градуса, а след това увеличете на 180 градуса за още 30 минути или до готовност

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка: