Начин на приготвяне
Продуктите за закваската се смесват в купа и се разбъркват добре. Купата се покрива с хавлиена кърпа и се оставя на стайна температура за 20 минути.
Лимоновата кора и ромът се смесват с 1 с.л. от необходимата за тестото захар. Всичко това се стрива в хаванче (или в блендер). Портокаловият сок се смесва с олиото и захарта в друга купа и се прибавят смлените подправки и портокаловата кора.
Разбърква се с миксер докато захарта се разтопи. Прибавят се закваската и половината от брашното. Разбърква се с миксера на ниска скорост докато се поеме брашното. След това се добавя и останалото брашно, разбърква се и се омесва гладко тесто. Купата се покрива с памучна кърпа и се оставя на стайна температура за час и половина (или докато тестото удвои обема си).
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се разточва на лента с широчина около 15 см. От мармалада се намазва върху лентата, като в единия край се оставя част не намазана. Завива се на руло от края, който е намазан.
Полученото руло се прегъва на две и двете части се усукват една с друга. Това се прави и с двете части и оформените козунаци се слагат в тава върху хартия за печене. За намазване във водата се разтваря медът и с това се намазват двата козунака. Поръсват се с избраните ядки/сусам/захар и се оставят около 20-30 минути да увеличат още обема си.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Първо се пече около 20 минути само отдолу, а след това и още около 30 отгоре. През последните 10 може да се остави само отгоре или поне, ако е възможно, градусите на долния реотан да се намалят. За да са по-пречени, тъмни отгоре, се пекат на двата реотана още след 10-тата минута или от самото начало.
* От моите два единият го направих не с мармалад, а със стафиди;
** Нямах форма за обикновен козунак и понеже бяха в кръгла тава, станаха по-сплескани и широки.
Коментари