Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме рома, прясното мляко и ванилията и разбъркваме.
Прибавяме разтопеното масло заедно с настърганите кори от лимон и портокал и разбъркаме добре.
В подходящ съд пресяваме брашното, добавяме маята и с помощта на бъркалка разбъркваме, като добавяме течната смес.
Като се сгъсти сместа, започваме да месим, като добавяме по малко олио постепенно. Целта е с месене да се вкара и олиото в тестото.
Ако се наложи, добавете малко брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не оставя по ръцете. Оставяме тестото във висока купа, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло около два часа да втаса и да увеличи обема си.
Когато е втасало тестото, разделяме на две топки. Всяка размесваме отново, разпъваме, добавяме локум и завиваме, оформяме фитил.
Така двата фитила ги сплитаме. Оформяме плетен козунак.
Поставям във форма за печене, покривам със стреч фолио и оставяме да втаса за още два часа.
Загряваме фурната на 190 градуса. Пухкавия козунак намазвам с разбития белтък и прясното мляко. Поръсваме със захар и подреждаме мокри бадемите.
Поставяме козунака в загрятата фурна да се изпече.
Ако козунакът с локум и бадеми започне отгоре да се запича повече, а вътре още да е суров, може да покриете с алуминиево фолио, докато се изпече и вътре, проверявайте с клечка. Трябва да не оставя тесто по нея.
Добър апетит!