Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и бадеми

Козунак с локум и бадеми

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
3782k1k5
Козунак с локум и бадеми
Снимка: Йорданка Тасева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 700 г
  • суха мая - 14 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 200 г
  • ванилия - 2 бр.
  • ром - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • масло - 80 г
  • бадеми - 1 шепа
  • кора от лимон - 1 бр.
  • кора от портокал - 1 бр
  • локум - 150 г
  • белтъци - 1 бр. с 2 с.л. прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме рома, прясното мляко и ванилията и разбъркваме.

Прибавяме разтопеното масло заедно с настърганите кори от лимон и портокал и разбъркаме добре.

В подходящ съд пресяваме брашното, добавяме маята и с помощта на бъркалка разбъркваме, като добавяме течната смес.

Като се сгъсти сместа, започваме да месим, като добавяме по малко олио постепенно. Целта е с месене да се вкара и олиото в тестото.

Ако се наложи, добавете малко брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не оставя по ръцете. Оставяме тестото във висока купа, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло около два часа да втаса и да увеличи обема си.

Когато е втасало тестото, разделяме на две топки. Всяка размесваме отново, разпъваме, добавяме локум и завиваме, оформяме фитил.

Така двата фитила ги сплитаме. Оформяме плетен козунак.

Поставям във форма за печене, покривам със стреч фолио и оставяме да втаса за още два часа.

Загряваме фурната на 190 градуса. Пухкавия козунак намазвам с разбития белтък и прясното мляко. Поръсваме със захар и подреждаме мокри бадемите.

Поставяме козунака в загрятата фурна да се изпече.

Ако козунакът с локум и бадеми започне отгоре да се запича повече, а вътре още да е суров, може да покриете с алуминиево фолио, докато се изпече и вътре, проверявайте с клечка. Трябва да не оставя тесто по нея.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: