Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Кръгъл козунак с локум и бадеми

Кръгъл козунак с локум и бадеми

Кръгъл козунак с локум и бадеми
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Ароматен козунак с локум - пухкав, с локум, с любимия вкус от едно време - всичко, което искаме от Великден"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар - 170 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • кисело мляко - 2 с.л
  • течен подсладител - 3 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • лимонова есенция - или кора от лимон
  • ванилия - 2 прахчета
  • ракия - 1 с.л
  • масло - 1/2 ч.ч. + олио
  • сол - щипка
  • брашно - 700 или 800 г
  • локум - 2 кутийки
  • орехи
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно.

Отделете един жълтък с няколко капки мляко за намазване на козунаците.

Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.

Пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте маслото с олиото лъжица по лъжица - месите така, докато се усвои напълно.

Месите, докато получите меко и еластично тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на две или три части. Зависи средни или големи искате да са пухкавите козунаци, всеки фитил леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум.

Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина или в обли форми.

Покривате и оставяте да втасат козунаците с локум, след което намазвате, поръсвате с орехи, бадеми и захар.

Печете ароматен козунак с локум и бадеми в загрята фурна на 170°C до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: