Начин на приготвяне
Маслините предварително се накисват в топла вода за около един час. След това се нарязват на кръгчета.
Картофите се обелват и нарязват на малки парчета. Морковът се обелва и настъргва или нарязва на малки парчета по желание, а лукът се нарязва на ситно.
Каймата се подготвя като са стандартната мусака с раздробяване на малки парчета. Загрява се зехтинът и в него с пуска лукът, заедно с морковите. Задушават се 5 минути.
Прибавят се нарязаните маслини. Прибавя се и каймата, с постоянно бъркане се смесват продуктите. Прибавят се чесънът, предварително стрит, заедно с магданозът.
Следва да се прибавят картофите. Запържва се всичко това още малко. Добавя се черният и червеният пипер, заедно с ригана.
След разбъркване се прибавя и водата.Разбърква се и веднага се прехвърля в тава. Пече на фурна при 170-180 градуса около един час до готовност.
Накрая настъргвате сиренето най-отгоре и го оставяте да омекне във фурната. По желание може да направите заливка.