Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Питателна мусака с маслини

Питателна мусака с маслини

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1791k6886
Питателна мусака с маслини
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Безспорно най-вкусната мусака на света е тази с маслини, а ако не вярвате - опитайте"

Необходими Продукти

  • картофи - 700 г
  • маслини - 150 г без костилка
  • кайма - 300 г смес свинско - телешко
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 3 бр.
  • сирене - 150 г
  • магданоз - 10 г
  • червен пипер - 10 г
  • черен пипер - 5 г
  • риган - 10 г
  • зехтин - 50 мл
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслините предварително се накисват в топла вода за около един час. След това се нарязват на кръгчета.

Картофите се обелват и нарязват на малки парчета. Морковът се обелва и настъргва или нарязва на малки парчета по желание, а лукът се нарязва на ситно.

Каймата се подготвя като са стандартната мусака с раздробяване на малки парчета. Загрява се зехтинът и в него с пуска лукът, заедно с морковите. Задушават се 5 минути.

Прибавят се нарязаните маслини. Прибавя се и каймата, с постоянно бъркане се смесват продуктите. Прибавят се чесънът, предварително стрит, заедно с магданозът.

Следва да се прибавят картофите. Запържва се всичко това още малко. Добавя се черният и червеният пипер, заедно с ригана.

След разбъркване се прибавя и водата.Разбърква се и веднага се прехвърля в тава. Пече на фурна при 170-180 градуса около един час до готовност.

Накрая настъргвате сиренето най-отгоре и го оставяте да омекне във фурната. По желание може да направите заливка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: