Начин на приготвяне
Фурна 165 градуса.
Кейкови форми, добре намаслени с масло.
Може да се работи в миксер или да се измеси на ръка.
Предварително се поставят стафидите в достатъчно ром да отлежат 2 дни. Подсушават се, въпреки че те вече са сухи, защото са изпили рома.
Кокосовото масло се разтопява на водна баня на слаб огън. След разтопяването силно прилича на вода, но е с друг състав, разбира се.
Консервата кокосово мляко, преди да се използва, се разбърква с лъжица, докато се превърне в мляко и се слага на водна баня до приятна температура. Сваля се от огъня.
Продуктите са със стайна температура.
В купата на миксера се разбиват яйцата и се добавя на три пъти кокосовата захар и лим. сок. Разбива се до смесване. Прибавя се ром, ванилията, кокосовото мляко. Разбърква се на слаба степен. Брашното се пресява, добавя се сухата мая към него, разбърква се и на три пъти се добавя към яйчената смес. Оставя се на слаба скорост на миксера, докато се получи еднородно тесто.
Много бавно лъжица по лъжица се добавя кокосовата мазнина. Тестото е силно лепкаво. Мазнината се поема много бавно, тестото става хлъзгаво, но при повече размесване започва да се приема мазнината. Това отнема около 30-45 мин.
По принцип това тесто остава меко, лепнещо и тежко, но повече брашно не се добавя. За разлика от другите теста за козунак това е с тъмен карамелен цвят, което се получава от кокосовата захар, и тестото повече прилича на хлебно и трудно се забелязват конците, които трябва да са в един козунак.
След като се измеси с маслото, се оставя да втаса в леко намаслена купа. Втасването е бавно заради тежестта от кокосовото масло и е около 2 часа. Не се вдига много. След това на плот се разделя на три-четири топки. Ако все още лепи по плота, се удря върху него повече пъти и така ще се превърне в пухкаво тесто.
Всяка топка с ръце се оформя на правоъгълник и се поставя плънка по желание от Дулсе де Лече, разбъркано с кокосови стърготини до гъста паста, или стафиди отново с кокосови стърготини. Завива се на руло и се оформят плитки по желание. Отново се поставя да втаса за около 40-50 мин.
Намазва се с жълтък, поставят се обелени бадеми и се поръсва с кристална бяла захар.
Пече се на 165 градуса за около 40 мин или до суха клечка.
Пияният кокосов козунак е готов.
Източник: приятел, Таря
Забележка: Прекрасен козунак със силен аромат на кокос. Тъй като се измесва продължително време, след изпичането му се оформят силно конци, които са характерни за всеки козунак.