Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Магическа торта от яйчен крем

Магическа торта от яйчен крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Магическа торта от яйчен крем4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Магическа, вълшебна и много, ама наистина много вкусна торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. размер L
  • масло - 113 г на стайна температура
  • захар - 135 г
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • лимонова кора - настъргана кора от 2 лимона
  • брашно - 125 г бяло
  • прясно мляко - 500 г на стайна температура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 150 градуса;

Тавичка с размер 20/20 см покрита с хартия и да са извадени дръжки отстрани;

Работи се с миксер.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване. Прибавя се маслото на кубчета, ванилията и лимоновите кори. Разбива се до пухкава смес. Брашното се добавя на два пъти, разбърква се с шпатула. Добавя се и прясното мляко при ниска скорост на миксера.

В купа се разбиват белтъците на сняг и внимателно се прибавят към яйчената смес чрез леки въртеливи движения. Сместа се изсипва във формата, заглажда се. Пече се точно на 150 градуса за около 90 минути до приятен загар. Охлажда се и се поставя в хладилник за около 3 часа.

След това се разрязва на квадрати, като преди това тъничко се отстраняват външните части на сладкиша и в центъра на всяко квадратче се поставя отгоре по една топка шприцована сметана. В средата ѝ се поставя и четвърт парченце лимон, на който предварително е изстъргана кората, идеята е да може да се хапне и от кората на лимона.

Прекрасен лек сладкиш със силен вкус и аромат на лимон. Нарича се магически, защото при изпичането се отделят два блата, единият е кексов, а другият е плътен яйчен.

Изключително важно е спазването на температурата, защото при по-висока сладкишът ще се напука отгоре и двата блата, които трябва да се образуват, ще бъдат разделени, а не един в друг, и това не бива да се допуска.

Магическата торта от яйчен крем е готова.

Източник: Home Cooking

Забележка: Показвам на едната снимка как точно от едната страна в едното ъгълче фурната вероятно повече го е хванала и точно там се вижда как леко се е разделил сладкишът. Не че е проблем чак такъв, не пречи вкусово в никак случай, но това се смята за грешка при изпичането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: