Начин на приготвяне
Бобът се измива и се накисва в хладка вода с разтворената в нея сода бикарбонат.
Желателно е да преседи една цяла нощ. На следващият ден бобът се отцежда, измива и се изсипва в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля и се налива нова.
След като водата отново заври се добавят морковът и целината, настъргани на ситно ренде, кубчето зеленчуков бульон, джодженът и чесъна, нарязани на ситно, сол не се слага, за да се свари по-лесно бобът.
След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 час, за да изври част от излишната вода.
В дълбок тиган или тенджера се прави запръжка от олиото, брашното и лука, нарязан на много ситно.
Постепенно при запръжката се изсипва на порции цялото количество от тенджерата с боба, оставя се да заври отново, посолява се със сол на вкус, поръсва се с мащерката, чер пипер, кимион и лют червен пипер и се прехвърля в тавичка.
Запича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час докато се редуцира течността напълно.
Бобената яхния се поднася гореща, поръсена със ситно нарязаните листа целина и магданоз.
Боб яхнията с целина е готова.