Начин на приготвяне
Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с масло плитка тавичка.
Разбиваме кленовия сироп, лимоновата кора и лимоновия сок и го сипваме в тавичката.
Пресяваме брашното и го сипваме заедно с бакпулвера в купата на кухненски комбайн. Добавяме размекнатото масло, пудрата захар и яйцата. Включваме комбайна и правим от продуктите пюре. Добавяме орехите и пускаме комбайна за още малко (ако не разполагаме с кухненски комбайн, смесването на продуктите може да стане и с миксер, но тогава орехите трябва да са предварително счукани или смлени).
Изливаме тази смес върху сместа със сироп в тавичката и заглаждаме. Ако сиропът изплува отгоре по краищата, не се притеснявайте. Пандишпановата смес ще бухне.
Печем, докато покафенее.
За яйчния крем:
Загряваме млякото заедно с шушулката ванилия в тенджерка на котлона, само докато започне да кипва. Не трябва да завира. Отместваме от котлона и оставяме настрани за 10 минути.
Разбиваме жълтъците с пудрата захар.
Отстраняваме ваниловата шушулка от прясното мляко и го изливаме в яйчената смес, като бъркаме постоянно.
Връщаме сместа в тенджерата и варим на много тих огън при непрекъснато бъркане, докато започне да залепва за лъжицата. В никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече.
Сервирайте сладкиша полят с пудинга или поднесете крема отделно в каничка.
Комбинацията от двата вкуса е страхотна.