Начин на приготвяне
Изчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре и поставете в достатъчно голяма тенджерка, нивото им да е на половината на съда;
Нарежете чесъна на тънки филийки и пуснете при мидите. Разрежете лимона на две, като запазите парченца за украса накрая, ако желаете. Изстискайте сока върху мидите, а кората пуснете вътре за още вкус. Прибавете дафиновия лист, лютия пипер, зехтина и магданоза. Може да добавите и щипка сол, но самите миди би трябвало да са си солени (затворените добре държат в себе си морска вода, която при готвенето пускат);
Сложете капака на тенджерата плътно затворен и поставете на силен огън. След около минута започнете да разклащате, хващайки за дръжките и притискайки с ръце капака. Гответе така около 2 минути и погледнете дали всички миди са се отворили. Понякога това става и още по-бързо, затова проверявайте;
Щом мидите се отворят, отстранете от огъня веднага, за да останат крехки и сочни. Извадете дафиновия лист и лимоновите кори;
Сервирайте в дълбоки чинии или купа, като първо положите мидите и после залеете със соса, който са пуснали, с аромат на море, чесънче, дафинов лист и лимон!