Начин на приготвяне
Отрежете горната част на мандаринките за капаче - толкова, колкото да ви е лесно да извадите вътрешността ми. Извадете вътрешността с помощта на лъжица или нож, като внимавате да не нараните или продупчите кората. По принцип зависи от сорта, но може и това да се стори само с пръсти.
В съд нарежете на парченца две от мандарините (по желание може и повече, но аз например не обичам да ми преобладават). Сока от другите две изцедете и с половината от него мариновайте за кратко сьомгата.
Загрейте две лъжици зехтин в тиган на силен огън, поръсете малко сол на дъното и запечете сьомгата от всички страни за по минитка, ако филето е по-дебело за малко повече. Извадете и поръсете със лимонов сок. Оставете да се охлади.
Накъсайте или нарежете сьомгата при нарязаните мандарини, сложете и скаридите, останалия лимонов и мандаринен сок и другите две лъжици зехтин. Подправете със сол и сух копър на вкус и разбъркайте добре всичко. Оставете за 30 минути да се слеят всички вкусове.
Всяка от изпразнените мандарини напълнете със сместа.
Сервирайте с похлупени капачета или леко кривнати настрани, за добра визия и изненада на гостите или семейството ви.
Съвет: Може да използвате вместо прясна пушена сьомга, нарязана на парченца. Би станало хубаво, но така вкусът много се изменя и би станал по-силен и интензивен.
Коментари
Поздрав!