Начин на приготвяне
Отстраняват се дръжките на лапада и листата се попарват за кратко във вряла вода. Не се варят, а само се попарват докато леко си променят цвета!
Кромидът и морковът се обелват и накълцват на ситно кубче. Задушават се в мазнината. Добавят се накълцаните пресен чесън и джоджен.
Прибавя се дивият ориз, предварително измит и отцеден от водата, леко да се запържи. Долива се малко вода, овкусява се и се оставя да покъкри на бавен огън.
Отстраняваме от котлона плънката да поизстине.
Навиваме малки сармички, които подреждаме на дъното на тенджера, отгоре поставяме чиния, за да не се развият при варенето.
Наливаме вода, колкото да се покрият сармите и варим на не много силна температура. Сармите може да се приготвят и на фурна.
Сервират се с кисело мляко или чеснов сос.