Начин на приготвяне
Две средно големи тиквички - около 700-800 г се измиват и необелени се настъргват на едрото ренде. Запържват се в 3-4 с.л. олио до омекване или около 10 минути.
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета и заедно с кашкавала, също нарязан на кубчета, и натрошеното сирене, се смесват с тиквичките.
Поръсва се с подправките - накълцан магданоз и копър, поръсва се с малко сол и сместа се изсипва в огнеупорна тавичка, намазана с бучка краве масло. Слага се в загрята фурна на 200 градуса да се запече за половин час.
През това време може да се направи светла запръжка. В малка тенджерка в малко олио се запържва две непрепълнени супени лъжици брашно, като се разбърква до златисто. Залива се с голяма чаша студено прясно мляко.
Отново се бърка непрекъснато да не стане на бучки и се оставя на огъня да се сгъсти леко, след което се оттегля. Белият сос се поръсва със сол и смлян черен пипер.
Прибавят се разбитите две яйца. С получения сос се залива ястието и отново се връща в силно загрята фурна да се запече заливката.
Поднесете с лъжица кисело мляко и салата по избор.