Начин на приготвяне
Двата вида лук се нарязват на ситно, задушават се в загрятото олио и се прибавя оризът и водата. Когато оризът поеме водата се добавят подправките.
Във всеки лист лозово листо с лъжица се слага от оризовата смес, краищата на листата се подгъват, така че поне 1 см от листата да бъде подвит.
Получените сармички се редят в гювеч, на които сме покрили дъното с лозови листа. След като всички сарми са наредени доливаме вода и 2 с.л олио.
Гювечът с лозовите сарми се поставя в студена фурна и се загрява на 200 градуса. Пече се 40 минути.
След като извадим гювеча от фурната трябва да направим заливката, а тя е като смесим киселото мляко и майонезата с пресования чесън и да залеем вече готовите лозови сарми.