Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно и задушете с малко олио в дълбок тиган, добавете каймата и сипете две лъжици вода, разбъркайте, за да се раздроби.
Овкусете с червен и черен пипер, малко сол и чубрица. Измийте ориза и добавете при каймата, след като леко го запържите долейте една кафена чашка вода.
Доматите настържете и прибавете при каймата, покрийте с капак и оставете за кратко, но задължително бъркайте на няколко пъти и наблюдавайте - ако е извряла водата, а оризът още не е полусварен, добавете още малко вода. Изключете котлона, когато оризът е почти сварен.
Извадете листата от буркана, на дъска слагате по едно листо и част от плънката, завийте първо отстрани краищата, а после навийте на руло сармичката.
Така процедирате с всичките листа, подреждате в тенджера като на дъното слагате олио, няколко листа и после ги редите плътно.
Сипвате една чаша вода, захлупвате с капака и оставяте сармите да къкрят на бавен котлон.
Вкусните лозови сармички са готови.
Коментари