Начин на приготвяне
Маята се натрошава в 100 мл хладка вода със захарта и две лъжици брашно, оставя се за 10-15 минути да бухне. В средата на пресято брашно сипваме останалата вода, олиото, сол, активираната мая и замесваме средно меко тесто.
Намазва се с олио и оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Разделя се на две части, ако искате по-малки цървулки, разделете на четири топки.
Всяка се разточва на елипса и с ръце се оформя кант, като краищата се подвиват навътре .Поставят се в тава върху хартия за печене и с вилица се набождат в средата.
Почиства се лападът, попарва се за кратко и много добре се отцежда. Нарязва се на ситно, смесваме с натрошено сирене и овкусяваме с малко сол.
Сипваме зелената плънка, като в средата оставяме място и се чуква по едно яйце. Зелената плънка се поръсва с олио и малки парченца от моцарелките. Краищата се намазват с разбит жълтък и поръсваме семена.
Печем в загрята фурна 180 градуса около 20-25 минути до готовност. Изваждат се зелените цървулки и поръсваме яйцата с шарена сол. Поднасяме топли. Идеална закуска и в празник и делник.