Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Спаначен слънчев пай

Спаначен слънчев пай

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Спаначен слънчев пай2 / 2
08/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако сънувате този спаначен слънчев пай, значи сме се справили с приготвянето му"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • зехтин - 2/3 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • за плънката
  • спанак - 350 г
  • сирене - 340 г
  • яйца - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • сол - 1 - 2 щ.
  • галета - 2 с.л. /за поръсване/
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • зехтин - 1 ч.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите, предвидени за тестото, се замесва меко тесто, като брашното се пресява с бакпулвера. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои на стайна температура да си почине, докато приготвяме плънката.

Спанакът се попарва и се изстисква. Поставя се в купа. Към него се прибавя натрошеното сирене, яйцето, леко разбито с вилица и се посолява на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят равномерно съставките. В друга чиния отделно се настъргва кашкавалът.

Тестото се разделя на две части.

Върху готварска хартия се разточва кръг от първата част от тестото с диаметър 30 см.

По този начин после ще ни бъде по-лесно пренасянето на пая в тавата. Другата част от тестото се разточва на кръг извън хартията със същия диаметър. Първият кръг се поръсва с галета. Тя ще поеме влагата, останала в спанака.

Начин на оформяне:

По средата на първата разточена кора се поставя една четвърт от спаначената плънка във форма на топче. Останалата част от плънката се нанася в кръг на разстояние от спаначеното топче и на малко разстояние от ръба. Поръсва се отново с галета върху плънката, а върху галетата се разпределя настъргания кашкавал.

Покрива се с втория разточен лист. Точно в центъра се поставя купичка с отвора надолу върху спаначеното топче. Натиска се леко, като по този начин ще се получи вдлъбнатина. По периферията двете кори се притискат с помощта на вилица. С нож корите се срязват на ивици с ширина 2 см, като разреза стига до ръба на купичката.

Всяка парче леко се усуква, така, че плънката да е нагоре. Купичката се отстранява и паят се намазва с разбит жълтък с лъжичка зехтин. По желание се поръсва със семена.

Оформеният пай се премества с хартията в подходяща тава. Пече се на 180 градуса за 30 минути в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: