Начин на приготвяне
Царевицата и грахът се пасират до получаването на еднородна смес. В дълбока купа се изсипва хладката вода. Към нея се прибавя мая, захарта и водата. Бърка се, за да се разтвори маята.
След това към тази смес се прибавят и пасираните царевица и грах. Прибавя се също така и зехтина. След това чубрицата и ригана. След което постепенно се прибавят и двата вида брашно. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се оставя завито на топло за около 30 минути. След като втаса тестото се оформя на хляб и се слага в тава, която е застлана с хартия за печене. С остър нож се правят няколко разреза върху оформения хляб.
Готовият зеленчуков хляб се оставя се да втаса втори път за около 20-30 минути. След това се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 40 минути.
След като зеленчуковият хляб е готов се изважда от фурната и се поръсва леко с вода. Завива се с кърпа и се оставя за около 10-тина минути.