Начин на приготвяне
Единият белтък се отделя на едното яйце, който ще е за намазване.
Дръжките на спанака се отстраняват, след което се измива и се попарва в малък съд с кипяща вода с щипка сол за 1 минута.
Спанакът се изважда с решетъчна лъжица в купа със студена вода, след което се изстисква добре в длани и се накълцва на ситно. Пресява се 250 грама брашно в тавичка, прибавя се омекналото краве масло и се втрива с пръсти.
Яйцето и отделеният жълтък се разбиват с щипка сол с вилица и се смесва със спанака, като се разбърква. Сипва се в брашното, отгоре се настъргва сиренето, добавя се и олиото.
Замесва се меко тесто, докато обере брашното. Тестото се прехвърля върху плот и се доомесва допълнително с още 50 грама брашно. Получава се меко и влажнеещо тесто, което се разделя на две части.
Първата топка се разточва върху поръсен с брашно плот на тънък лист 3 мм и се нарязва на квадрати със страни 5/5 см.
Върху всяко квадратче се поставя по половинка маслинка, след което се прегъват на триъгълник. Ръбчетата се притискат леко да слепнат.
Соленките се подреждат в тава върху готварска хартия. Тъй като в тестото няма набухвател, може да се подредят по-близко, защото не се надуват. Намазват се с белтък, а отгоре се поръсват със сусам.
Соленките се пекат за 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса или до леко зачервяване. Докато се пече първата партида, се разточва втората част от тестото и се приготвя следващия брой соленки.
Коментари